1. Кои медикаменти намаляват нивото на холестерола в кръвта?

  • Йоннобменни смоли - предписват се рядко у нас, поради страничните действия, изразяващи се в стомашно-чревни оплаквания. Такива медикаменти са холестирамин и колестипол (колестид), които снижават холестерола по косвен начин чрез свързване с жлъчните киселини в червата. Черният дроб произвежда жлъчните киселини, необходими за храносмилането от холестерол. Чрез свързването на жлъчните киселини в комплекси, йоннообменните смоли карат черния дроб да произвежда повече жлъчка - повече холестерол се използува за този процес и по този начин по-малко холестерол достига до кръвния ток.
  • Лекарства, снижаващи триглицеридите - фибратите гемфиброзил, фенофибрат (липантил), ниацин (ниаспан) намаляват продукцията на триглицериди, отстраняват ги от кръвообращението и могат да увеличат нивото на HDL ("добрия холестерол").
  • Статини - действуват директно върху черния дроб, като блокират субстанциите, използувани от него за производство на холестерол. По този начин чернодробните клетки се "изпразват" от холестерола, което ги кара да поемат холестерол от кръвта. Статините могат да подпомогнат организма в "извличането" на холестерола от атеросклеротичните плаки в стените на съдовете. В групата се включват: флувастатин (Лескол), ловастатин (Липопрес, Холетар), симвастатин (Зокор), правастатин, аторвастатин (Липитор) и резувастатин.
  • Лекарства, намаляващи усвояването на холестерола - тънките черва "поемат" холестерол от храната. Впоследствие той навлиза в кръвообращението. Общият холестерол е резултат от внесеният с храната и този, произвеждан от черния дроб. Медикаментът Зетия (нерегистрирано у нас) намалява постъпването на холестерола от храната.