Антихолестеролов начин на живот


Упражнения. При физически активните хора нивото на общия холестерол обикновено е по-ниско, а нивото на добрия - по-високо.


Хормон на растежа. Интензивното изработване на хормона на растежа при хората от средната и от третата възраст повишава нивото на добрия холестерол. За това помагат физическото натоварване и гладуването.


Противопоставяне на стреса. При стресови ситуации се активизира синтезът на холестерола в организма, повишава се съсирваемостта на кръвта, нараства рискът от образуване на тромби. Желателно е да се научим да се придържаме към принципа: не бързай и не преживявай онези събития, чийто ход не зависи от теб.

Оптималното тегло. Колкото по-пълен е човек, толкова повече холестерол се произвежда в неговия организъм. Най-добре е човек да стане от трапезата, преди да е усетил чувство на ситост. При системно преяждане нивото на лошия холестерол се повишава, а нивото на добрия намалява.

Контрол на захарта в кръвта. Ако диабетът бъде открит навреме, може да бъде лекуван без лекарства - с помощта на диети, йога и други физически упражнения.

Ендогенно дишане. Това значи човек да се старае да вдишва въздух по-рядко от обичайното, да диша надълбоко и да задържа дишането. Този метод позволява да се насити кръвта с въглероден двуокис. При недостиг на въглероден двуокис се затруднява насищането на тъканите с кислород.

И накрая, за да установите дали при вас съществува риск от развитие на атеросклероза, разделете показателя на общия холестерол на показателя на добрия холестерол. Ако това съотношение е по-малко от 5, може да не се безпокоите.





{START_COUNTER}