zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

И сезоните влияят върху нивото на холестерола



И сезоните влияят върху нивото на холестерола

здраве.bg

Нивото на холестерола се повишава през зимата и намалява през лятото, което предполага възможност за модифициране на евентуално необходимото лечение, твърдят специалисти от Cleveland Clinic след провеждане на изследване, в което са участвали 517 мъже и жени на възраст от 20 до 70 годишна възраст. Лекарите твърдят, че жените и пациентите с ниво на холестерола над нормата са подложени повече на сезонните изменения.

Тези данни дават обяснение на всички, решили да намалят нивото на холестерола чрез диети и физическо натоварване, защо нивото на холестерол не намалява през зимата.

Напълно възможна причина според американските учени за намаляване на нивото на холестерола през летния период е увеличаването на обема на циркулиращата кръв, което се наблюдава в по-топло време.

Физическата активност и намаляването на масата на тялото са способни да намалят нивото на холестерола, а именно през зимата хората най-често увеличават теглото си, което е свързано със заседналия начин на живот.

Изследванията през зимата показват средно увеличаване на нивото на холестерол с 4 мг при мъжете и с 5,4 мг при жените. Сезонни колебания на нивото с 11 мг при мъжете и 18 мг при жените са били открити при пациенти с първоначално високо ниво на холестерола - повече от 240 мг.

На следващия етап от своето изследване специалистите ще проведат допълнителни изследвания, за да обяснят по-силно изразените колебания на нивото на холестерола при жените. Те препоръчват на лекарите преди всяко лечение да се измерва нивото на холестерола по няколко пъти, за да намалят вероятността от грешка.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.