FB PIXEL

Как да понижим триглицеридите си с Аюрведа?

18.11.2018

Триглицеридите са вид липиди или мазнини, които се получават, когато калориите, които приемаме с храната останат неизползвани. Когато не са необходими на организма, триглицеридите се натрупват и се съхраняват в мастните клетки и когато тялото ни има нужда от тях (при хранене, извършване на физическа дейност, за да ни предпази от студ или друго), те се освобождават, за да отговорят на нуждите му.

Понижаване на триглицеридите с Аюрведа

Когато тялото ни се нуждае от енергия, инсулинът позволява достъп от триглицеридите, които се разделят на глицерол и мастни клетки чрез процес, наречен липаза. От своя страна глицерола се превръща в глюкоза и осигурява енергия на организма.

Мастните клетки пък се използват за производството на клетъчна енергия чрез процес, наречен бета – окисление или могат да изпълняват други функции като образуване на клетъчна мембрана, регулиране на хормоните, транспортиране на мастноразтворими витамини образуване на миелин в мозъка и кожата и други.

Казано просто и ясно, когато триглицеридите са в нормални граници, те са много важни (и полезни) за здравето ни.

Стойности на триглицеридите:

  • нормални – по-ниски от 150 мл/дл;
  • рискови – 150-199 мл/дл;
  • високи – 200 – 499 мл/дл;
  • много високи – 500 мл/дл или повече

Проблемът идва, когато стойностите им са високи, а това става, когато производството им се повиши. Тогава организмът ни не може да изразходи всички триглицериди и те се натрупват в тялото ни най-често под формата на мазнини, което от своя страна води до състояние, наречено хипертриглицеридемия.

Според данни на СЗО, повече от 30% от населението на САЩ и Европа има повишени нива на триглицериди и тъкмо тези високи нива са основен рисков фактор за появата на сърдечно – съдови заболявания, които пък са номер №1 сред причинителите на смърт в света.

Проведени изследвания на СЗО през 2007 г. са показали, че има пряка връзка между високите нива на триглицеридите и коронарната болест на сърцето (запушване на артериите).

Факторите, които оказват влияние върху стойностите на триглицеридите могат да бъдат генетични (по-рядко срещани са) или нарушения в теглото.

При наднормено тегло депонираните в организма триглицериди не могат да бъдат изразходени напълно и се натрупват под формата на мазнини в различни части на тялото. Повишеното им ниво пък от своя страна намалява нивото на добрия холестерол и увеличава лошия и всичко това води до появата на заболявания като инсулт, диабет тип 2, панкреатит, атеросклероза и други.

Как да понижим триглицеридите си с Аюрведа?

Съвременната медицина предлага различни медикаментозни форми за понижаване на триглицеридите и препоръчва спазването на диета (най-често средиземноморска), с цел намаляването на теглото, тъй като както стана вече ясно, наднорменото тегло и небалансираното хранене стоят в основата на повишаването на триглицеридите.

Понижаване на триглицеридите в тялото

Методите за понижаване на триглицеридите с Аюрведа са малко по-различни и за да ги разясним, започваме със следното…

Докато в модерната медицина следването на диета е основното средство за намаляване на теглото и съответно понижаването на лошия холестерол и нивата на триглицеридите, Аюрведа работи върху изграждането на навици за поддържане на балансиран начин на живот.

В нито един от Аюрведичните текстове не се споменава „холестерол”, а се говори за „липидна тъкан” (мета дхату) и се обяснява как се поддържа здравословно количество и качество на мастната тъкан в тялото. Когато липидната тъкан е балансирана и здрава, тогава и нивата на триглицеридите и холестерола са в норма.

Когато храносмилателния огън (агни) е слаб, в организма се натрупва ама (токсини) в мастната тъкан. Обикновено ама са метаболитни остатъци, които са продукт от неправилно храносмилане и могат да причинят запушване и блокиране на каналите в тялото (най-често става дума за запушване на артериите).

Освен ама, има още едни, по-опасни токсини, които се наричат амавиша и те се образуват, когато ама присъства дълго време в организма. Тогава прекомерно натрупаната ама започва да се разпространява в цялото тяло, смества се с телесните тъкани (dhatus) и мала (отпадъчните продукти). След като амавиша се смеси с мастната тъкан, тя започва да уврежда каналите, което от своя страна води до заболяванията, за които споменахме малко по-рано.

За да понижи на триглицеридите по естествен начин, Аюрведа не се фокусира единствено върху храните, които понижават холестерола (и триглицеридите), а по-скоро работи върху хранителните препоръки, които балансират общия метаболизъм на мазнините в организма.

Затова Аюрведа препоръчва да се балансира Kapha доша, тъй като небалансираната Кафа е една от основните причини за натрупването на излишъци от триглицериди в организма.

Понижаване на триглицеридите с Аюрведа – практически съвети

За повишаване на храносмилателния огън (агни) и за подобряване на метаболизма на мазнините, Аюрведа препоръчва да се следва диета, която намалява излишъка на Kapha от организма.

Препоръчителна е консумацията на храни като леща, боб, мунг дхал, габърбазо, които са богати източници на фибри и протеини и пречистват стомашно – чревния тракт от токсини.

За нормализиране на Kapha Аюрведа препоръчва още и консумацията на кръстоцветни зеленчуци като зеле, карфиол броколи и плодове като ябълки и круши.

Полезни са и храните с горчиви вкусове, сред които са всички листни зеленчуци, включително спанак и зеле. Овкусени с подправки, тези зеленчуци пречистват червата и помагат за понижаването на триглицеридите и натрупването на лош холестерол в тялото.

Успокояващата Kapha диета включва и много храни с цели зърна като:

  • ечемик, който подобрява метаболизма на мазнините;
  • овес, който осигурява необходимите за организма влакна;
  • киноа, която осигурява цинк, който също подобрява метаболизма на мазнините.

За понижаването на триглицеридите с Аюрведа голяма роля играят и чесъна, ябълковия оцет, куркумата, етеричните масла като лавандула и екстракт от босилек.

Храната трябва да е приготвена и консумирана топла, тъй като това помага за засилване на храносмилателния огън и за балансиране на Кафа доша.

При приготвянето на храната е добре да се използва зехтин или масло гхи, като и в двата случая не бива да се прекалява.

Храни, които повишават триглицеридите и трябва да се избягват

Гликемични храни, транс мазнини, храни с наситени мазнини е добре да бъдат избягвани, когато искаме да намалим теглото си и съответно да понижим триглицеридите. Защо точно тези храни и кои са те? На този въпрос Аюрведа отговаря следното:

Гликемичните храни се трансформират директно в триглицериди и се натрупват като мазнини или иначе казано, от тях надебеляваме и точно те увеличават лошия холестерол.

Храни за понижаване на триглицеридите

Такива храни са:

  • сладките напитки;
  • захарта и всички нейни разновидности;
  • сладките храни (под сладки храни не се има предвид само десертите, но и голяма част от плодовете, в които се съдържат високи стойности на фруктоза);
  • всички храни, приготвени от бяло брашно – хляб, тестени изделия като паста, пица, закуски и други. Допуска се консумацията на продукти от пълнозърнесто брашно, но в малки количества;
  • рафинирани храни като бял ориз;
  • сушени плодове, особено сушени банани, сливи, кайсии;
  • всякакъв вид алкохол (бира, вино, твърд алкохол)

Наситените мазнини също трябва да се избягват, тъй като консумацията им може да доведе до небалансирано производство на триглицериди. Такива мазнини се съдържат в свинската мас, твърдите сирена, сметната, сладоледа, говеждото, свинското, птичето с кожа, палмовото и кокосовото масло.

Транс мазнините са съвременно изобретение, образувано чрез добавяне на водород към течни мазнини. Тези мазнини не могат да бъдат усвоявани от тялото и попаднали в него моментално се превръщат в ама.

Аюрведа счита транс мазнините за много вредни и опасни, тъй като консумацията им не само повишава стойностите на триглицеридите и лошия холестерол, но е и една от предпоставките за появата на сърдечни заболявания, диабет тип II, инсулт и други.

Храни, които съдържат транс мазнини са маргарин, всички пакетирани продукти, пържени и пакетирани сладки храни като понички, пайове, бисквити, вафли, сладкиши.

Транс мазнини има и в пържените храни и особено в пържените картофи, които се предлагат в заведенията, тъй като за приготвянето им често се използва палмово масло.

Освен промяна в храненето и намаляване на вредните храни, за понижаване на триглицеридите с Аюрведа се препоръчва още промяна в начина на живот.

Това включва установяване на рутина в живота. Хранене по едно и също време, лягане и ставане от сън по едно и също време, упражнения и медитация.

Сънят през деня не е препоръчителен, затова трябва да се избягва. Най-добре е да се става рано сутрин (преди изгрев) и да се ляга към 22.00 часа вечер.

Храненето, както споменахме трябва също да е по едно и също време, като най-голямото хранене трябва да е по обяд, а вечерята трябва да е лека и по възможност преди залез.

Упражненията като йога асани и сури мамаскари (слънчеви поздрави) са част от аюрведичната терапия и изпълнявани два пъти дневно помагат за нормализиране на метаболизма на мазнините и за понижаване триглицеридите и холестерола.

Пранаяма или йога дихателните упражнения също се препоръчват, тъй като правилното дишане спомага за подобряване на храносмилането и за пречистването на каналите от натрупаната ама.

За балансиране на холестерола е важно също така да се правят други физически упражнения като ежедневно ходене, плуване, аеробика или друг вид спорт, който обаче трябва да се практикува редовно.

Аюрведа препоръчва и някой билкови продукти, които имат много добър ефект върху нивата на триглицеридите.

И най-важното, правилното хранене, поддържането на нормално тегло, физическите упражнения и приемането на билкови продукти трябва да вървят ръка за ръка с редовните прегледи в кабинета на аюрведа лекаря.

Казваме това, тъй като повишаването на триглицеридите протича без никакви явни симптоми и единствено чрез тестове може да се установи има ли проблем или не.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *