Канелата гони лошия холестерол

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Половин чаена лъжичка канела ежедневно на сутрешната препечена филийка или с няколко моркова и вие ще понижите триглицеридите и общия холестерол с до 12-30%, обещават американските изследователи от Центъра по изучаване на храненето.

Канелата е подправка, която повишава чувствителността на мускулните клетки и тези на черния дроб към хормона инсулин (понижава устойчивостта им на инсулина), а в резултат на това очиства кръвта от излишните мазнини и захари.

Канелата се използва преди всички при направата на сладкарски изделия: бисквити, сладки, сладкиши с плодова плънка, домашни баници. Можете да добавяте канелата и към сладолед, плодови супи и салати, особено с ябълки. Канелата обаче е подходяща да се добавя и към месо, птици и риба, дори и в маринатите има място. Канелата обаче не понася продължителната кулинарна обработка. Добавяйте я в края на готвенето, 10-15 мин преди приключване.

За да постигнете добър ефект за здравето си, ето още няколко варианта на използване на подправката:

  • Добавяйте я в сутрешната си чаша кафе или какао;
  • Удвоявайте дозата, указана в рецептите за кексове, сладкиши и сладки;
  • Използвайте я вместо сол и черен пипер при печени картофи;
  • Направете си полезна кафява „захар”, като смесите канелата в съотношение 2:1 с подсладител. Посипвайте с тази смес овесените ядки, препечените филийки и дори сладкия омлет;
  • Добяйте канелата в гювеча и различните доматени сосове, като им придадете уникален аромат;
  • Закусвайте ориз, като го смесите със стафиди, орехи и канела;
  • Добавяйте канелата в маринатите за говеждо, агнешко и свинско месо;
  • Пълнете пилето или кокошката с ябълки с канела, лук и салвия;
  • Можете да смесите в малка тавичка 2 ч.ч. пекан с 3 ч.л. рапично масло, 2 ч.л. канела и 1 ч.л. захар или подсладител. Запечете за 8-10 мин и се насладете на полезно мезе.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА